Information

 Information från Örtagårdprojektet

Först börjar vi med att säga att det är härligt att våra medlemmar med sitt medlemskap, visar att de tror på Stråsjö kapellförening och dess framtid. Stort tack till er och till alla andra som på olika sätt ger stöd åt föreningen, ert stöd är värdefullt.

Örtagården tar sakta men säkert form, 7 humlestörar (pilgrimmens nyckelord) är nu på plats. Marken är bearbetad och gräs har både frösåtts och anlagts med färdigt gräs och odlingsbänkarna har markerats med stakkäppar. Material har beställts, fraktas och det är hela tiden nya beslut att ta ställning till för att komma vidare med arbetet. En man boende i Stråsjö har varit snäll och hjälpt oss att fotografera området över örtagården med sin drönare.

Det är ett förtroendefullt uppdrag som föreningen har och vi ser med spänning fram emot en färdig örtagård. Sommaren 2021 kommer den att invigas, lägg det på minnet, för att vår förhoppning är att många besökare kommer och delar den dagen med oss.

Örtagårdsträffarna, vårt lärande om örter löper på, sist besökte vi Stenegård i Järvsö för en guidad visning av deras örtagård. Nu funderar vi på vilka örter och medicinalväxter som kan vara lämpliga för Stråsjös klimatzon, det är viktigt att fördjupa sig i det, så rätt växter planteras. Det är en öppen grupp så är någon intresserad att medverka vid våra träffar så är den välkommen att delta.

Under året har föreningen haft ett fint samarbete med Eva Modin och andra medlemmar från Tingshusteatern i Delsbo. Vi har berikats med kunskap om Hildegard av Bingen, medeltida musik etc. och tillsammans planerat och genomfört en vandring en söndag i maj, med start vid örtagården. Nu är det sommaruppehåll men i höst fortsätter Tingshusteatern att ha sina träffar och vid intresse finns det plats för fler deltagare.

Elever från Ängebo skolan har under en förmiddag varit på kapellsvalen och hjälpt till med plantering av en lärkhäck runt området. Varmt tack, fröken Ingrid och hennes energiska elever, fortsättning följer med nya uppgifter.

Kapellet och örtagårds projektet har i mars presenteras på en dialogkväll ett öppet möte som Svågadalsnämden regelbundet anordnar. Information om Stråsjö kapell och Örtagården finns nu i Glada Hudiks turist webb, under fliken aktivitet/ ”Att göra”. Arbete pågår med att revidera tidigare informationsmaterial om kapellet med tillägg om Örtagården och vi gör nytt material om projektet. För att marknadsföra kapellet/örtagården har vi satt upp information på olika offentliga platser i Hudiksvall och Ljusdals kommun. Kontakt har tagits med Svenska Kyrkan i Dellenbyggden och en överenskommelse har gjorts om hur vi får använda kyrkans lokaler En ansökan till Svågadalens landsbygdsfond om medel till ett musikevenemang är gjord, inlämnad och den är beviljad. Det är gott att föreningen får lokalt stöd. Ytterligare information om musikevenemanget kommer på Facebook och på vår hemsida, senare.

Föreningen har rapporterat in 4 kultur evenemang under våren till Sensus studieförbund.

Sist men inte minst – besök kapellet under säsongen och följ arbetet när Svågadalen anlägger en örtagård inspirerad av medeltiden. Alla är välkomna!

Den som vill ge en gåva till projektet swisha till: 1236340723 eller gör en insättning till Hälsinglands sparbank Bg. 404-8401 märk din gåva med ”Örtagård”.